با شروع اولین سال از قرن بیست و یکم در حوزه مدیریت تحولی شگرف به وجود آمد. گویی که با تغییر قرن، شیوه مدیریتی میبایست لباس سنتی و کهنه خود را با یک رخت مدرن تعویض میکرد. این تغییر و تحول با سرعت همقدم شد آنقدر که نام خود را نیز از ذات شیوه جدید وام گرفته بود. مدیریت چابک همان روشی بود که توانست در حوزه مدیریت پروژه تأثیراتی روشن و مثبت بگذارد.
در ادبیات فارسی چابک به معنای سریع، چست و چالاک است. انتخاب این لغت درواقع بخشی از مفهوم مدیریت چابک را به شنونده انتقال میدهد. کاری که مدیریت چابک انجام میدهد افزایش سرعت تیم در جنبههای مختلف است. این نوع مدیریت به حل مشکلات و معضلاتی که پیشبینینشدهاند کمک میکند و از طرفی در عین داشتن سرعتبالا، هماهنگی بین اعضای تیم حفظشده و حتی بیشتر میشود. در مقاله مدیریت چابک ما در نظر داریم شما را با این شیوه نوین مدیریت پروژه آشنا کنیم.
مدیریت پروژه چابک Agile Project Management بهنوعی از زیرمجموعههای مدیریت پروژه بهحساب میآید. به طورکلی دو روش در مدیریت پروژه مطرح است، روش آبشاری و روش اجایل یا چابک. در شیوه آبشاری همهچیز از قبل برنامهریزیشده (بهعنوانمثال برای مدت یک سال) و کل پروژه بر مبنای این تکنیک های برنامه ریزی پیش میرود؛ اما درروش اجایل برنامهریزیها کوتاهمدت است و نهایت تا چند هفته آینده را در نظر میگیرد و ادامه کار پس از تکمیل مراحل قبلی برنامهریزی میشود.
پیش از بررسی نکات و مزایای مدیریت چابک بهتر است بحث را با مقایسه بین دو روش سنتی و روش چابک آغاز کنیم. در روشهای سنتی شخص و مسئولی به نام مدیر پروژه وجود داشت اما درروش اجایل منصبی بهعنوان مدیریت پروژه وجود ندارد. در پروژه چابک اعضای تیم در یکجا و بهصورت تیمی کار میکنند اما درروش سنتی افراد بهصورت جدا از هم مشغول فعالیتهای خود هستند و از طریق مدیر پروژه هماهنگی های لازم بین بخشها صورت میگیرد.
چارت در چابک جایگاهی ندارد برنامههای تیم بر روی تخته وایت برد و یا کاغذهای چسب دارتریم شده و اطلاعات لازم بر روی آن نوشته میشود و در طول زمان ممکن است با توجه به شرایط تغییراتی در آن پدید آید. از آنجاییکه در مدیریت چابک همه افراد با یکدیگر همکاری دارند بنابراین همه اعضای تیم مسئول شکست یا پیروزی در تیم هستند اما در پروژههای سنتی این مسئولیت بر عهده مدیر پروژه بود. همین احساس مسئولیت در تیم سبب میشود که افراد از حداکثر توان و مهارت خود در مسیر دستیابی به هدف استفاده کنند.
[irp posts=”4415″ name=”آموزش disc: تست + چک لیست رایگان رفتارشناسی با مدل DISC”]
برخلاف پروژههای سنتی، آغوش چابک برای هر نوع تغییری باز است و از تغییرات استقبال میشود. همچنین مشتری در پروژه چابک از ارکان اصلی پروژه است و نیازمندیهایش اولویتبندی و رسیدگی میشود. به دلیل اهمیت و ارزش خاصی که مدیریت چابک برای ارتباطات بین افراد و مشتریان قائل است، تعامل و کار تیمی بر دستورالعملها و روشهای خشکی که در شیوه سنتی مرسوم است ارجحیت دارد.
پروژهای موفق است که با مشتری در تعامل و ارتباط مداوم باشد این کار به توسعه و پیشرفت محصول و پروژه کمک شایانی میکند. در روشهای سنتی از آنجاییکه دسترسی به مشتری امکانپذیر نبود بنابراین احتمال شکست نیز بالاتر میرفت. هنگامیکه نیاز را نشناختهاید تولید مسلماً محکوم به شکست خواهد بود.
۱۷ توسعهدهنده نرمافزاری در سال ۲۰۰۱ جلسهای تشکیل دادند که مبنای بحث آنها شیوه مدیریتی متفاوت از شیوه آبشاری بود. آنها اصول و ارزشهایی را مدون کرده و مدیریت چابک را بر اساس این اصول بنا نهادند. اجایل بر اساس یک برنامه ثابت و از پیش تعیینشده عمل نمیکند و در عوض با تغییراتی که در طول پروژه پیش میآید خود را هماهنگ میکند. مدیریت چابک از همان ابتدا قول و قرار نمیگذارد که در زمان مشخص محصولی خاص را به شما تحویل میدهد اما شما را از داشتن یک محصول باکیفیت و قابل استفاده مطمئن میکند. توسعه فزاینده در ذات مدیریت چابک است.
مزایایی که برای پروژه چابک در نظر میگیرند عوامل مختلفی را در برمیگیرد. استفاده مؤثر از منابع، تشخیص سریع مشکلات،استفاده از اینفوگراف درست اصولی ، ارائه راهحل در کمترین زمان ممکن و تعامل با کاربران که این مسئله باعث میشود شناخت بهتری از نیازهای کاربران و مشتریان به دست آید و کیفیت محصول نهایی نیز افزایش پیدا کند. در مدیریت چابک روشهای متفاوتی وجود دارد که با استفاده از این روشها تیمها بهترین عملکرد خود را نشان میدهند. روشهایی چون اسکرام، اکس پی، کریستال و یکی از روشهای دیگر در اجایل Safe است. با استفاده از این روش اخیر آموزش agile و مشاوره سریعتر و باکیفیتتر انجام میپذیرد.
مدیریت چابک برای سازمانهایی که کسب و کارشان بر پایه پروژه است بسیار سودمند است. در پروژههایی که نیازها بطور مستمر در حال تغییر است مدیریت چابک تأثیر خوبی در پیشبرد اهداف خواهد داشت.
روش اجایل برای پروژههای که در مدتزمان کم، کیفیت بالایی ارائه کنند، پروژههای آی تی و نرمافزاری و استارت ها، جابجایی امکانات و … بسیار روش مناسبی است. پروژه چابک برای سازمانهایی که نیاز به حل مسئله در زمان طولانی و طی جلسات مختلف دارند کارآمد نخواهد بود زیرا سرعت در این پروژه حرف اول را میزند.
مدیر پروژه چابک بهعنوان مدیر توسعه نرمافزاری محسوب نمیشود اما با فعالیتهایی که دارد باعث تسریع امور در این بخش میشود. در هر پروژه چابک مسئولیتها مدیر نسبت به پروژه دیگر متفاوت است اما بهطورکلی میتوان گفت مسئولیتهای وی شامل عناصر زیر میشود.
[irp posts=”4241″ name=”20 ایده کسب و کار از سرمایه ۰ تا ۵۰ میلیون تومن”]
افراد یک تیم هم باید با کاربران و هم با یکدیگر ارتباط مناسب داشته باشند. برقراری ارتباط مؤثر یکی از مهمترین ویژگیهایی است که در چابک مدنظر قرار میگیرد.
[irp posts=”4104″ name=”مدیریت منابع انسانی چیست؟ تعریف صحیح Human resource management”]
شیوه مدیریتی چابک همچون شیوههای سنتی دارای مزایا و معایب خاص خود است و هر پروژهای با توجه به امکانات و شرایطی که در اختیار دارد میتواند از این روش بهره ببرد.
[sp_easyaccordion id=”4531″]
وبینارها با اهداف متفاوتی همچون جذب لید، ایجاد آگاهی از برند یا آموزش برگزار میشوند.…
جذب لید با وبینار یک روش کاربردی برای جذب مشتری و توسعه کسب و کار…
ایونت مارکتینگ یا بازاریابی رویدادی چیست؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع ایونت مارکتینگ…
اگر به فکر مهاجرت هستید و نمی دانید کدام روش را برای مهاجرت انتخاب کنید،…
مهارتهای تحصیلی میتوانند ابزار مهمی برای موفقیت در تحصیلات و شغل باشند و آموزش مهارتهای…
کوچینگ یک فرایند همکاری است که بین یک کوچ حرفهای و یک فرد یا گروهی…
View Comments
ممنون از مطالب مفهومی تان
اگر یک مثال به صورت مشروح نیز اضافه شود، کاربردی تر خواهد بود
با سلام و تشکر بخاطر مقالتون میخواستم بدونم اجایل چیست ؟ ممنون می شم توضیح بدین
با سلام خدمت شما دوست عزیز اجایل همان مدیریت چابک است